Θωρακική κύφωση Θ4 -Θ12 = 62 μοίρες προ της έναρξης της θεραπείας.
Θωρακική κύφωση
Ακτινογραφία όπου φαίνεται η δίορθωση της κύφωσης με την εφαρμογή του κηδεμόνα. Θ4 – Θ12 = 30 μοίρες
Εφαρμογή αντικυφωτικού κηδεμόνα
Η σπονδυλική στήλη όταν την παρατηρούμε από το πλάι εμφανίζει μια φυσιολογική θωρακική κύφωση που τα όρια της είναι μεταξύ 20° – 40° στο επίπεδο της θωρακικής μοίρας μεταξύ τέταρτου και δωδέκατου θωρακικού σπονδύλου. Στην αυχενική μοίρα αλλά και στην οσφυική μοίρα διαμορφώνεται φυσιολογικά το αντίθετο κύρτωμα το οποίο ονομάζεται λόρδωση. Κύφωση ονομάζεται η αύξηση της καμπυλότητας του κορμού , στη θωρακική μοίρα, στον προσθιοπίσθιο άξονα με το κυρτό της καμπύλης στη ράχη πέραν των προαναφερθέντων ορίων.
Η κλινική μετρηση κύφωσης με την χρήση κυφομέτρου βοηθά στο να αποφευχθούν περιττές ακτινογραφίες
Η μέτρηση της κύφωσης γίνεται αρχικά με χρήση κυφόμετρου ( βλέπε επόμενη φωτό ) και εαν ξεπεράσει τις 40° τότε συστήνεται και ακτινολογικός έλεγχος.
Συνήθως εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αγνώστου αιτιολογίας, συχνά συνοδεύεται από σφηνοειδή παραμόρφωση ενός ή περισσοτέρων σπονδύλων.
Η κύφωση μπορεί επίσης να είναι συγγενής, μετατραυματική ( κάταγμα ) ή και συνεπεία οστεοπορωτικών καταγμάτων σε μεγάλες ηλικίες.
Η θεραπεία της είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, διατατικές ασκήσεις και κινησιοθεραπεία κάμψης- έκτασης του κορμού. Εφόσον η παραμόρφωση επιμένει ή αυξάνεται πέραν των 45°-50° συστήνεται εφαρμογή αντικυφωτικού κηδεμόνα κορμού μέχρι τη σκελετική ωρίμανση.