Αριστερή οσφυική ιδιοπαθής παιδική σκολίωση
Σκολίωση ονομάζουμε την πλάγια παρεκτόπιση της σπονδυλικής στήλης από τη μέση γραμμή.
Αιτιολογικός διαχωρισμός :
1. Ιδιοπαθής ( αγνώστου αιτιολογίας ). Εκδηλώνεται συνήθως στα κορίτσια. Συνήθως επιδεινώνεται με την ανάπτυξη και σταθεροποιείται στη σκελετική ωρίμανση.
2. Αντιρροπιστική. Η σπονδυλική στήλη προσπαθεί να αντιρροπήσει την απόκλιση του κορμού από το νήμα της σταθμής ( ανισοσκελία – κατάγματα σπονδύλων κ.α)
3. Νευρομυική σκολίωση ( εκδηλώνεται σε παιδιά η ενήλικες με διαταραχές τόσο από το κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και σε μυοπάθειες)
4. Συγγενής σκολιώση . Κατά τη γέννηση υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες στην σπονδυλική στήλη ( πχ συννοστέωση σπονδύλων, ημισπόνδυλος κ.α)
5. Νευροινωμάτωση. ( σπάνια )
Διάγνωση :
Η διάγνωση γίνεται από την απλή παρατήρηση του ασθενούς καθώς αποκλίνει από τη μέση γραμμή, από διάφορες δοκιμασίες που εκτελούνται από τον ιατρό με τη χρήση σκολιομέτρου
Έλεγχος απόκλισης από τη μέση γραμμή με το νήμα της στάθμης. Σημείο αναφοράς η ακανθώδης απόφυση του Α7 σπονδύλου.
Έλεγχος της στροφής του κυρτώματος με σκολιόμετρο.
καθώς και από τον ακτινολογικό έλεγχο.
Θεραπεία :
Η σκολίωση μετριέται σε μοίρες οπότε και η θεραπεία εξαρτάται από το πόσες μοίρες είναι το κύρτωμα. Για πρακτικούς λόγους έχουμε χωρίσει τη σκολίωση σε κατηγορίες: μέχρι 20 μοίρες, από 20-40 μοίρες και από 40 μοίρες και άνω.
- Σκολίωση μεγέθους μέχρι 20 μοίρες θεραπεύεται συντηρητικά με ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού , κολύμπι και παρακολούθηση, συνήθως κάθε 6 μήνες.
- Από 20-40 μοίρες συνιστούμε διαφόρων τύπων κηδεμόνες. Οι κηδεμόνες έχουν σκοπό να διορθώσουν τη σκολίωση ή στη χειρότερη περίπτωση να μη την αφήσουν να χειροτερεύσει. Μερικές φορές η σκολίωση είναι δυνατόν να χειροτερεύσει και μέσα στον κηδεμόνα. Οι κηδεμόνες πρέπει να φοριούνται ανελλιπώς και για τουλάχιστον 20 ώρες το 24ωρο, ακόμα και τη νύχτα, και για αρκετά χρόνια, πολλές φορές και μετά το πέρας της ανάπτυξης του παιδιού.
Εφαρμογή κηδεμόνα κορμού για διόρθωση ΑΡ οσφυικού σκολιωτικού κυρτώματος.
Εφαρμογή κηδεμόνα σκολίωσης. Γίνεται από το ίδιο το παιδί χωρίς τη βοήθεια των γονέων.
Ακτινολογικός έλεγχος της διόρθωσης του σκολιωτικού κυρτώματος με την εφαρμογή του κηδεμόνα κορμού
- Από τις 40 μοίρες και πάνω η σκολίωση μπορεί να απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική θεραπεία χρειάζεται για να διορθωθούν οι μεγάλες καμπύλες, οι οποίες, αν είναι έντονες, είναι δυνατόν να δημιουργούν πίεση στους πνεύμονες και στην καρδιά με αποτέλεσμα καρδιοπνευμονική ανεπάρκεια ειδικά στις νευρομυικές σκολιώσεις.
Είναι απαραίτητο να γίνεται συστηματικός έλεγχος για πιθανές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης τόσο από τους ορθοπαιδικούς όσο και από τους παιδιάτρους από την παιδική ηλικία ( μετά τα 6 έτη) προκειμένου να διαγνωστούν έγκαιρα και να αποτραπεί η έναρξη της θεραπείας όταν πλέον τα κυρτώματα είναι μεγάλα και δύσκαμπτα.
Σημαντικό επίσης θα ήταν να οργανωθεί από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιτροπή από ορθοπαιδικούς που θα επισκέπτονται τα σχολεία και θα κάνουν έλεγχο για σκολίωση ή κύφωση στα παιδιά του δημοτικού και γυμνασίου.